5 lucruri care aduc plusvaloare CV-ului unui tanar absolvent!

Feb 4, 2013 by

5 lucruri care aduc plusvaloare CV-ului unui tanar absolvent!

In conditiile in care toata lumea deplange soarta tinerilor care urmeaza sa termine facultatea din cauza situatiei pietei fortei de munca, atentia pe care o acordati CV-ului vostru trebuie sa fie si mai mare decat de obicei. Pentru ca zilele acestea a trebuit sa-mi actualizez CV-ul pentru a aplica la o bursa, mi-a venit ideea sa scriu cateva ponturi pentru imbunatatirea CV-ului care  ii pot ajuta pe absolventii aflati in cautarea unui loc de munca:

1. Implicati-va in activitati/proiecte extracuriculare care sa conteze: indiferent ca faceti voluntariat pentru un ONG sau lansati, pe cont propriu, un proiect  e foarte important sa demonstrati ca aveti initiativa, ca sunteti entuziast si implicat. Evident ca daca va doriti sa lucrati in domeniul IT, faptul ca faceti voluntariat intr-un ONG de mediu nu va ajuta foarte mult. E important sa faceti voluntariat in organizatii care sa va ajute realmente, nu doar sa bifati ca ati facut si voluntariat. Daca sunteti tanar absolvent sau sunteti la inceput de drum in cariera organizatii ca Junior Chamber International sau Hub Bucharest pot fi oportunitati extraordinare pentru voi. Ele va ofera posibilitatea de a va implica in proiecte interesante, de a relationa cu oameni care isi pot pune amprenta asupra carierei voastre. Bineinteles ca mai sunt si alte organizatii  care va pot ajuta sa capatati experienta si sa faceti networking, trebuie doar sa le alegeti pe cele care se potrivesc profilului vostru si obiectivelor voastre profesionale.

2.  Faceti networking la evenimente: stim cu totii ca cea mai mare parte a joburilor se dau pe baza de recomandare asa ca networking-ul devine esential pentru voi. E important sa mergeti la evenimente ale industriei in care vreti sa activati (stiu ca unele costa destul de mult, dar incercati sa faceti o selectie in functie de bugetul de care dispuneti), sa cunoasteti oamenii importanti din acea industrie, sa va faceti cunoscut acolo. Mergeti din aproape in aproape! E putin probabil sa reusiti sa vorbiti cu persoane care au functie de decizie, dar nu uitati ca cei cu functii mai joase sunt cei care fac recomandari sefilor lor.

3. Ocupati-va de brandul vostru personal: chiar daca vi se poate parea ciudat, noi toti avem un brand personal, fie ca suntem sau nu constienti de acest lucru. Ati dat un search pe Google dupa numele vostru? Ce va apare? Daca nu apare nimic, atunci cu siguranta aveti o problema. Incercati sa redactati articole, eventual sa va faceti un blog targetat pe domeniul de activitate in care doriti sa activati, sa va faceti conturi pe retelele de socializare unde sa va promovati proiectele si initiativele personale etc. Aveti mare grija la activitatea voastra pe Facebook, la ceea ce spune contul vostru despre personalitatea si interesele voastre, se pare ca 40% dintre angajatori cauta profilul de Facebook al persoanelor pe care doresc sa le angajeze.

4. Faceti internship-uri in domeniul de activitate in care va doriti un job: experienta in domeniu va face intodeauna diferenta intre doi candidati la fel de buni, asa ca incercati sa faceti cat mai multe internship-uri, sa acumulati cunostinte practice, chiar daca, in prima faza, nu veti fi platiti pentru munca depusa. E posibil sa fie destul de frustrant la inceput sa lucrati fara sa primiti bani, dar ganditi-va ca faceti o investitie in voi care va va ajuta in viitorul foarte apropiat.

5. Invatati si informati-va continuu: chiar daca ati terminat facultatea, continuati sa cititi ultimele noutati din domeniul vostru, cartile de specialitate nou-aparute, incercati pe cat posibil sa mergeti la cursuri de perfectionare. De exemplu, daca va doriti o cariera in comunicare, marketing sau PR va recomand The Alternative School of Creative Thinking (pretul cursului e putin cam ridicat pentru un student, dar merita fiecare banut pentru experienta dobandita acolo si contactele pe care vi le faceti). Alte cursuri interesante, cu costuri mai mici sau chiar gratuite sunt organizate de Chelgate Romania, “Chelgate School” sau de Universitatea Dalles si lista poate continua. Oferta completa de cursuri de pe piata o puteti gasi pe portalurile specializate

Va doresc mult succes si un CV care sa iasa din multime!

Leave a Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed