Avem nevoie de pauze mai dese pentru a nu pune pauza vietii

May 25, 2013 by

Avem nevoie de pauze mai dese pentru a nu pune pauza vietii

Am vazut de curand o piesa de teatru interesanta (“Prizonierul din Manhattan”) despre criza prin care trece un american de 45 ani dupa ce-si pierde slujba. O replica din timpul piesei m-a dus cu gandul la un lucru care ma preocupa si pe mine de ceva vreme: dorinta de a pune pauza timpului. Totul se intampla cu prea multa repeziciune si nu mai avem timp sa reflectam la viata noastra, nu mai avem timp sa ne bucuram pe indelete de lucrurile frumoase cu care ne confruntam, sa invatam din lucrurile neplacute care ni se intampla, sa ne intalnim mai des cu oamenii la care tinem, sa ne punem in aplicare planurile etc.

Personajul din piesa, ajuns la varsta de 45 ani, simtea cumva ca totul e in zadar, ca nimic nu-l mai multumeste, ba chiar a ajuns sa vada peste tot doar conspiratii si amaraciune. Pe de o parte l-am inteles si, oarecum, am empatizat cu el. Au trecut 5 luni din acest an, aproape un an de cand m-am casatorit, 7 ani de cand il cunosc pe sotul meu, 5 ani de cand m-am mutat intr-un alt oras si de cand lucrez in comunicare, 9 ani de cand am terminat liceul. Cumva, parca nici nu mai simtim cum trec orele, zilele, saptamanile. Cu siguranta ca v-ati trezit vineri intrebandu-ca cand  a trecut saptamana sau de Craciun intrebandu-va cand a trecut anul.

Suntem tot timpul bombardati cu informatii, totul se intampla cu repeziciune si ne simtim vinovati ca simtim nevoia de pauza din ce in ce mai des. Ar trebui sa renuntam la sentimentul de vinovatie si macar 30 de minute  pe zi sa ne relaxam si sa facem doar ceea ce vrem noi, sa avem timp pentru noi insine, sa lasam telefonul, laptopul, treburile de acasa, familia, prietenii si sa ne bucuram de un moment de liniste, doar al nostru.

Mi se intampla de  multe ori sa am saptamani infernale ( probabil ca si voi va regasiti in aceasta situatie) in care sa nu am astfel de momente de liniste decat in weekend, sa aman momentele de relaxare, iesirile in parc sau la cinema pentru sfarsitul saptamanii. Dar, nu cumva, facand acest lucru,punem pauza vietii? Punem pauza intre duminica si vineri cand ne ocupam de job si bifam activitatile urgente, astfel incat sambata si duminica sa ne putem bucura de momente de liniste, relaxare, sa facem ceea ce ne dorim si nu doar ceea ce trebuie?

Cred ca pentru a reusi tot ceea ce ne propunem nu avem nevoie de mai mult timp, ci de mai multe pauze. Stam uneori si 4 ore in fata calculatorului, fara sa ne miscam, fara sa bem apa etc. Poate ca daca am lua cate o pauza de 5 minute la fiecare ora, creierul ar avea timp sa se relaxeze si am fi mult mai eficienti, mai putin obositi si am sta mai putin peste program.  Daca am sta mai putin peste program si am avea mai putin de lucru, am avea timp sa ne vedem cu prietenii mai des, am lua cina in oras atunci cand ne-am dori, am merge la teatru sau film mai des si nu am mai amana viata pentru weekend.

Eu mi-am propus sa fac pauze mai dese si am gasit si cateva metode eficiente de planificare a timpului. Mi-am instalat aplicatia Pomodoro pe telefon, imi setez sarcini de cate 45 minute si 5 minute pauza. Va provoc sa faceti si voi acelasi lucru si sa-mi povestiti daca ati reusit si daca v-ati crescut nivelul de productivitate. Sunteti pregatiti sa demonstram veridicitatea zicalei “pauzele mici si dese, cheia marilor succese”? Succese nebanuite va doresc!

 

 

 

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed