Comunicarea are doua culori pentru mine: oranj si violet

Nov 15, 2012 by

Comunicarea are doua culori pentru mine: oranj si violet

Mi-am propus sa discut saptamanal cu profesionisti din domeniul comunicarii si sa-i rog sa imi raspunda la un set de 6 intrebari. Scopul acestui mini interviu este sa vedem comunicarea prin ochii celor care au experienta relevanta in domeniu. Primul care a raspuns cu promptitudine intrebarilor a fost Ionut Stanimir, Sef departament External Communication BCR. Asa ca va invit sa cititi randurile de mai jos, iar apoi sa-mi spuneti ce culoare are, pentru voi, comunicarea!

1. Care e cel mai important lucru pe care l-ai invatat de cand lucrezi in comunicare?

Am invatat ca se poate negocia orice atat timp cat partenerii vorbesc in acelasi plan si ca este foarte greu sa comunicam cand decidem sa o facem in planuri diferite. Am invatat ca pot comunica mult mai eficient daca ascult bine inainte. Am invatat in special in situatii tensionate ca fiecare are dreptatea lui, si nu doar dreptul la punctul sau de vedere.

2. Daca ar fi sa asociezi comunicarea cu o culoare, care ar fi aceea?

Comunicarea are doua culori pentru mine. Prima este oranj: este comunicarea care energizeaza, care motiveaza oamenii sa dea ce este mai bun din ei. A doua este violet: este comunicarea care intelege responsabilitatea pe care o poarta. Marturisesc ca ma gasesc deseori (ca reprezentant al unei industrii grele, sensibile) de multe ori in cel de-al doilea univers cromatic.

3. Care e cea mai placuta amintire profesionala pe care o ai?

Am multe amintiri profesionale placute. Poate una dintre cele mai placute este castigarea unui mare cont (Erste Bank si privatizarea BCR) din postura de agentie outsider. Poate e mult spus: dar cele mai placute momente profesionale au fost mereu cele in care am putut dovedi ca “impossible is nothing”. Cu totul si cu totul special este in amintirea mea, insa, momentul in care Dl P. (nu ii pot da numele) si-a revenit din situatia de insolventa in care intrase mica sa companie de transport datorita faptului ca am inteles ca misiunea unui comunicator este sa explice in sus, in jos, la stanga si la dreapta.

4. Un bun comunicator este acela care ….?

Intelege responsabilitatea pe care o are… care foloseste comunicarea sa uneasca oameni si interese comune.

5. Ce nu te invata Facultatea de Comunicare, dar te invata practica?

Umilinta!

6. Cartea care te-a impresionat foarte mult si pe care toti comunicatorii ar trebui sa o citeasca este…

Sun Tzu – Arta razboiului. Din pacate prea putina comunicare se intampla condusa de strategie. Orice carte de povesti – cea mai veche tehnica de PR disponibila aproape oricui; din pacate prea putin valorificate.

In speranta ca v-a placut micul interviu, va invit sa descoperiti saptamana viitoare un alt specialist in comunicare dornic sa impartaseasca din experienta sa cu noi.

Leave a Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed