De ce personal brandingul nu-i o prostie!

Nov 19, 2012 by

De ce personal brandingul nu-i o prostie!

Cunosc multi oameni reticenti fata de notiunea de “brand personal”. Multi dintre ei considera ca e suficient sa fii un bun profesionist si nu se gândesc niciodată la ei ca la un brand personal, Insa, cu totii ar trebui sa fim perfect constienti de faptul ca intr-o lume puternic branduita, ca cea de azi, in care totul inseamna brand, nu mai este suficient sa fim foarte competenti, foarte buni in ceea ce facem, trebuie sa ne diferentiem de ceilalti, sa iesim in evidenta. In general, noi credem ca dacă suntem seriosi si profesionisti, lucrurile vor merge bine de la sine, clientii vor veni la noi singuri si business-ul nostru va functiona corespunzător. Lucru complet fals, intrucat a fi un brand personal de succes nu inseamna doar a fi competent, ci si a fi bine perceput de catre ceilalți.

Rolul brandului personal in succesul individual si corporatist

Prezentul oferă un numar impresionant de oportunitati tuturor, iar criteriile de eligibilitate pentru a putea beneficia de aceste oportunitati au fost pana acum reprezentate, in mare parte, de pregatirea profesionala (studii, experienta in domeniu, cunostinte, aptitudini). Avand in vedere ca mediul in care ne desfasuram activitatea tinde sa devina din ce in ce mai dinamic, pe langa aceasta prima parte de dezvoltare profesionala si-a facut debutul si un element nou ce are sa schimbe modul in care o persoana este perceputa in societate si selectata pentru a beneficia de toate oportunitatile disponibile. Astfel, brandul personal reprezinta o noua piatra de temelie in dezvoltarea generala a individului si, bineinteles, in functie de impactul de care da dovada acest brand personal depinde succesul celui care il detine.

Un brand personal nu e o chestiune de ego, ci un demers strategic de a adauga valoare la ceva, la un scop. Are sens pe piata fortei de munca, fiindca poate sa creasca vizibilitatea si atractivitatea unui anumit individ pe aceasta piata. Are sens pentru un CEO care conduce o companie si cu cat brandul sau este mai puternic, cu atat interesul stakeholderilor pentru aceasta companie este mai mare si sansele acesteia mai bune.

Brandul personal nu e important doar pentru cariera, ci si pentru noi, ca indivizi. Un brand puternic ne ajuta sa ne dezvoltam mai bine ca persoane, ne da mai multa incredere in noi, ne ajuta sa cream mai usor relatii de cooperare cu ceilalti.

 De ce avem nevoie de brand personal, cui si la ce serveste?

Branding-ul nu este necesar doar pentru celebritati sau companii cu renume. In ziua de azi, reputatia noastra se raspandeste rapid pe Internet, datorita motoarelor de cautare si blogosferei. In acest context, este absolut necesar sa ne controlam cu atentie imaginea noastra profesionala. Chiar si faptul ca nu aparem printre rezultatele motoarelor de cautare spune ceva despre persoana noastra.

Brandul personal ne ajută sa adaugam valoare propriei noastre personalitati si:

 • ne creste cota de piata nouă ca indivizi, ne ajuta sa castigam mai bine;
 • ne ajuta sa scadem costurile de vanzare: brandul nostru personal va cantari mai greu intr-o negociere, vom incheia mai usor contracte avantajoase;
 • ne ajuta sa cream mai usor relatii bazate pe incredere cu clientii, colaboratorii si chiar cu competitia, sa cream mai usor conexiuni (networking).

Cine are nevoie de personal branding? Oricine isi doreste acest lucru cu adevarat. Pentru anumite profesii insa este esential sa-si creeze un brand personal: liber profesionistii (medici, avocati, notari, consultanti, experti, oameni din vanzari). Prin urmare, intr-o societate din ce in ce mai competitiva avem nevoie sa ne diferentiem cu ajutorul unui brand puternic. Si, nu uitati, brandul personal este ceea ce cred ceilalti despre noi, nu ceea ce credem noi.

2 Comments

 1. Ana

  Claudia, ai evoluat extraordinar de frumos. De fapt, cred ca te-ai regasit intr-un job care iti place si care e pe supletul tau. Ma bucur mult pentru tine. Keep on good PR-ing :)

  • Claudia

   Iti multumesc, Ana. Ma straduiesc sa invat cat mai multe lucruri si-mi place sa intalnesc oameni frumosi care ma inspira si ma fac sa-mi doresc sa devin asemenea lor.

Leave a Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed