In cautarea momentului potrivit

Jun 9, 2013 by

In cautarea momentului potrivit

Cand ati simtit ultima data ca e momentul potrivit pentru a face un anumit lucru?  Sau, cand v-ati spus nu sunt inca pregatit pentru acest lucru, nu e momentul potrivit, trebuie sa mai astept?

Ne traim viata dupa un sablon imaginar pe care ni-l desenam si incercam sa bifam lucrurile importante sau mai putin importante dupa “momentul potrivit” , acel moment pe care noi il consideram perfect pentru actiunea respectiva. La x ani ma angajez la locul de munca perfect, in 8 ani voi ocupa functia pe care mi-o doresc, la x ani ma voi casatori, la x ani voi face copii, iar la pensie voi calatori si voi face toate lucrurile pe care nu mi le pot permite acum, fie din lipsa timpului sau a banilor. Va suna cunoscut?

Cand eram in facultate imi programasem cumva viata dupa sablonul desenat de mine cu entuziasm: dupa absolvire ma voi angaja in domeniul comunicarii, la 26 de ani ma voi casatori, la 28 voi face un copil, in fiecare an voi vizita cate o tara straina si ma voi bucura de fiecare loc necunoscut vizitat, voi munci din greu ca sa-mi cumpar casa pe plaja pe care mi-o doresc, iar la pensie vreau sa fac o calatorie in jurul lumii. Cam asa suna “my bucket list” in facultate.

Intre timp, mi-am dat seama ca viata nu tine intodeauna cont de planurile tale si, parca e si frumos ca se intampla asa. Nu exista momente perfecte si momente nepotrivite, exista pur si simplu dorinta de a face ceva si increderea totala ca iti doresti sa reusesti sa duci la bun sfarsit acel lucru in acel moment, nu peste o zi, nu peste zece, nu peste un an, ci atunci. Nu pentru ca ar fi acela momentul perfect, ci pentru ca asa simti tu ca trebuie sa actionezi.

V-ati intrebat vreodata daca, nu cumva, asteptand momentul perfect pentru anumite lucruri, amanam actiunea, ne gasim pretexte sa nu iesim din zona de confort, ne amanam viata? De ce sa asteptam pana la pensie sa ne bucuram de lucrurile care ne fac placere? De ce e nevoie sa lucrezi 30 de ani intr-o multinationala pentru ca apoi sa incepi sa te implici in proiecte cu copiii daca acesta era lucrul pe care ti-l doreai cu adevarat? Probabil ca-mi veti spune ca avem nevoie de bani, ca muncim acum ca sa ne putem bucura mai tarziu de acele momente perfecte. Dar, daca ele nu exista cu adevarat? Daca momentele potrivite sau perfecte sunt reprezentate de fiecare clipa din viata noastra in care facem ceva cu placere, ceva care conteaza pentru noi si pentru cei dragi? Si, poate, noi nici macar nu sesizam acest lucru. De ce sa nu muncim acum in locul in care ne dorim sa muncim, de ce sa nu facem acum ceea ce ne dorim sa facem cu adevarat  pentru ca ACUM este momentul potrivit, nu peste zece ani, nu la pensie. De ce sa amanam actiunile pentru momentul potrivit, care, de cele mai multe ori, nu apare niciodata?

Momentul potrivit nu exista, tot timpul vor aparea impedimente care ne vor impiedica sa luam decizii, sa actionam. Haideti sa nu folosim pretextul momentului potrivit pentru a ne  ascunde teama de a lua decizii sau nesiguranta. Niciodata nu vom fi pregatiti pe deplin pentru a lua niste decizii importante, pentru a ne schimba viata radical, niciodata nu va fi momentul perfect pentru a face acest lucru, intodeauna e ca la loterie: mergi pe intuitie si te rogi sa alegi numerele castigatoare.

Dar, nu despre asta e viata, despre a o trai acum, cu toata fiinta, si nu despre a o amana pentru momentul potrivit?

Leave a Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed