Lectia de comunicare – de la si pentru studenti

Dec 8, 2012 by

Lectia de comunicare – de la si pentru studenti

Astazi vreau sa va vorbesc despre entuziasm si cum ne influenteaza acesta relatiile cu ceilalti si modul in care comunicam. Amintiti-va cum va simtiti atunci cand lucrati alaturi de oameni performanti, organizati, pasionati de ceea ce fac. Ne influenteaza, nu-I asa? Parca ne iau oboseala cu mana si ne molipsesc si pe noi cu energia lor. Ce se intampla cand tot timpul te lovesti de oameni posomorati, pesimisti, plangaciosi? Imprumuti si tu din comportamentul lor, te simti demotivat, lipsit de energie, plictisit.

Dupa doua saptamani groaznic de obositoare si doar 3-4 ore de somn pe noapte, am ajuns ieri la Brasov pentru un proiect drag sufletului meu: prima editie a  scolii de comunicare Chelgate School Brasov. Mi-a venit ideea de a initia o astfel de scoala pentru ca stiu cat de greu mi-a fost mie sa ma angajez, dupa terminarea facultatii, intr-un domeniu in care nu aveam deloc experienta. M-am gandit ca o serie de ateliere cu comunicatori profesionisti i-ar ajuta enorm pe studenti sa inteleaga cum functioneaza lucrurile in practica.

Imediat ce am lansat prima editie a scolii din Bucuresti, un grup de studenti si un cadru didactic brasoveni au venit cu propunerea de a o replica la Brasov si iata-ne aici: doua zile de ateliere interesante. De ce am decis sa scriu despre acest lucru pe blog? Pentru ca tot ceea ce am intalnit aici poate fi considerat o lectie de comunicare si transmis in doar doua cuvinte: entuziasm si implicare.

Evenimentul a fost organizat in intregime de 14 studenti inimosi, coordonati de un profesor foarte implicat. Organizarea a fost impecabila: atentia la detalii, programul interesant, disponibilitatea au facut experienta foarte placuta atat pentru studentii participanti, cat si pentru speakeri. Dar nu despre organizare vreau sa va vorbesc, ci despre puterea oamenilor de a transmite energie pozitiva si  entuziasm .

In ciuda orelor nedormite, crizelor de stomac, dorintei de a pleca in vacanta, m-am simtit in cele doua zile de eveniment ca intre prieteni, am aflat lucruri interesante, am intalnit oameni frumosi, entuziasmati, care pun pasiune in ceea ce fac si-ti transmit numai emotii si energii pozitive. Poate parea pueril, dar un simplu zambet al unor tineri, care in ciuda oboselii, au puterea de a-ti zambi si de a incerca sa te faca sa te simti cat mai bine, iti poate face ziua mai frumoasa. De fapt, despre asta e comunicarea, despre capacitatea ta de a-l face pe celalalt sa se simta bine, sa-l asculti cu interes, sa fii empatic, sa-l intelegi, sa oferi fara sa ceri nimic in schimb.  Un comunicator eficient e capabil sa se detaseze de problemele lui, de oboseala si alte lucruri negative si sa se concentreze asupra celuilalt.

Pentru mine, experienta brasoveana a fost una placuta si dinamica si m-a facut sa desprind din ea o lectie esentiala de comunicare: comunici ceea ce esti. Daca te implici total in activitatea pe care o desfasori, daca le transmiti oamenilor energii pozitive, daca  iti pasa de ei si ii ajuti dezinteresat, ei te vor percepe intr-un mod pozitiv si profesionist. Si, cel mai important: nu te vor uita! Pe termen lung, aceste lucruri vor face diferenta intre tine si ceilalti asemenea tie aflati pe o piata foarte competitiva.

Vreau sa le spun un mare MULTUMESC tuturor tinerilor implicati in organizare, precum si profesorului lor, care m-au facut sa uit de oboseala si m-au inspirat. Sper ca, intr-o zi, sa le pot rasplati eforturile si sa le intorc gesturile frumoase pe care le-au facut.

In final, nu uitati: comunici ceea ce esti si, de fapt, comunicarea nu-i despre tine, ci despre ceilalti.

 

Sursa foto: Scoala de Comunicare Brasov

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed