Lectiile de dezvoltare personala ale lui 2012

Dec 28, 2012 by

Lectiile de dezvoltare personala ale lui 2012

Anul acesta am avut ocazia sa intalnesc multi oameni minunati, sa duc la bun sfarsit proiecte interesante, dar si sa fac fata unor personalitati dificile si sa rezolv situatii tensionate. M-am bucurat de privilegiul de a vizita locuri rupte parca din rai, de a ma umple de energie pozitiva si amintiri de neuitat. Toate aceste experiente extraordinare au mai pus o caramida la dezvoltarea mea ca individ. Am crezut acum cativa ani ca dezvoltare personala inseamna sa investesti in tine, sa-ti construiesti o cariera de succes, sa fii un bun profesionist. De fapt, am descoperit ulterior, ca dezvoltarea personala presupune un echilibru intre trup si minte, intre viata personala si cea profesionala.

Iata care sunt lectiile pe care anul 2012 a tinut mortis sa mi le “predea”:

  • Nu lasati pe nimeni sa va spuna ca visurile voastre sunt prea indraznete, ca nu puteti realiza ceva. Daca va doriti ceva din tot sufletul si munciti foarte mult pentru a-l obtine, cu siguranta veti reusi! The sky is the limit!
  • Ascultarea activa va deschide usi si va ajuta sa veniti cu idei noi. Daca vorbim tot timpul despre noi si ii ascultam pe ceilalti doar la modul superficial, pierdem multe povesti de viata din care avem de invatat. Ideile cele mai bune ne vin atunci cand ascultam, iar conversatiile cele mai reusite sunt cele in care noi vorbim foarte putin!
  • Agresivitatea ucide comunicarea si distruge orice posibilitate de colaborare. Indiferent ca e vorba de agresivitate verbala, scrisa, limbaj non-verbal ostil, agresivitatea sub toate formele ei denatureaza procesul de comunicare si impiedica relationarea eficienta.
  • Autenticitatea e esentiala, indiferent de domeniul in care lucrati. Daca aveti cumva impresia ca veti fi mai placuti de colaboratori sau colegi pentru ca le faceti complimente sau va interesati de viata lor, va inselati. Nimanui nu-i plac oamenii falsi, care se straduiesc sa faca pe plac celorlalti. Tuturor ne plac oamenii autentici, vii, neprefacuti, care transmit emotii reale.
  •  Nu conteaza pe cine aveti in agenda telefonica, e important in agenda cui va aflati voi. O lectie importanta pe care am invatat-o in cadrul unui atelier de networking de la Ica Rancea si Anca Nuta, Unicredit Tiriac Bank.
  • Motivatia nu vine nici din cartile motivationale pe care le cititi, nici din proiectele reusite pe care le duceti la bun sfarsit, nici din laudele pe care le primiti. Motivatia vine din interiorul vostru, din dorinta de a face lucruri care conteaza cu adevarat pentru voi.
  • Nu are absolut niciun sens sa va enervati din cauza lucrurilor pe care nu le puteti controla. Singurul lucru pe care veti reusi sa-l faceti e sa va consumati inutil energie pe care ati putea sa o folositi in alt fel.
  • Oamenii nu se schimba. Oricat de mult v-ati dori sa credeti ca puteti schimba oamenii prin modul in care veti comunica voi cu ei, prin abordarea pe care o veti avea, realitatea va va contrazice. Nu va irositi energia incercand sa schimbati oamenii, mai degraba incercati sa-i intelegeti!

Va doresc un an 2013 plin de reusite si cu cat mai multe lectii utile invatate!

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed