Mos Craciun e un ipocrit!

Dec 15, 2013 by

Mos Craciun e un ipocrit!

Alergam. Nu stiu catre ce si de ce. O doamna cu un brad mare in brate urca grabita, o alta cu doua plase pline ochi se grabeste sa se urce si se uita disperata in jur, doar-doar mai gaseste un loc liber. Mai vin si altii pana cand tramvaiul se umple peste limita admisa. Oamenii se uita urat unii la altii, isi protejeaza cu grija cadourile cumparate. Un domn il impinge jos pe scari pe altul “unde vrei domne’ sa urci? Nu vezi ca nu mai e loc deloc?Vrei sa murim aici, sa nu mai respiram?” O doamna, operata la coloana, cu un troler urias ar vrea sa stea jos, dar nimeni nu o lasa. Un alt domn se simte agresat ca cineva se tine de bara foarte aproape de el: “da’ ce, n-are loc mai incolo? E destul de mare bara”.

Tot peisajul e unul sinistru. Simt ca-mi explodeaza capul si, pentru o secunda, imi spun ca urasc sarbatorile.  Incep sa urasc perioada asta a anului cand se vorbeste de liniste, pace, oameni mai buni si vedem doar agitatie, oameni rai si haos. Dupa adevarate lupte corp la corp, cobor din tramvai si respir usurata. Ajung acasa, deschid Facebook-ul si wall-ul imi este inundat de mesaje umanitare: sa-i ajutam pe copii, sa-i ajutam pe batrani, sa-i vizitam pe orfani. Totul se transforma intr-un spectacol amar si ieftin. Sigur ca vrem sa-i ajutam, dar de ce doar acum? De ce de sarbatori sa fim mai buni? De ce sa bifam pe check-list: sa fim mai buni. De ce nu i-am ajuta pe copii tot timpul anului? De ce nu am vizita caminele de batrani in orice alta zi a anului? De ce n-am fi mai buni unii cu altii, mai empatici tot timpul anului (nu ca am fi in perioada sarbatorilor, dimpotriva). De ce sa fim mai buni acum, doar acum?

Prea multe de ce-uri si multe raspunsuri triste: pentru ca suntem ipocriti. Pentru ca noi credem ca e suficienta o fapta buna pe an ca sa ne spalam pacatele. Pentru  ca e la moda sa ajuti un biet orfan,nu? Dam check-in pe Facebook ca suntem la un concert caritabil sau in vizita la orfelinat si vede toata lumea cat de buni la suflet suntem noi. Dar oare ii ajutam pe acei copii ca le ducem un cadou o data pe an? Cum ar fi daca prietenii nostri nu ne-ar baga in seama tot anul si am primi, de Craciun, un cadou de la ei si o vizita scurta? Ne-am simti iubiti? Ajutati? Apreciati?

Sa lasam frazele patetice de genul “sa fim mai buni” si sa trecem la fapte. Haideti sa ne bucuram de spiritul Craciunului, de familie, de prieteni. Sa-i ajutam pe ceilalti, din suflet, cu ce putem, dar sa nu o facem doar acum. Sa nu-l transformam pe Mos Craciun intr-un ipocrit, sa-l lasam sa fie incununarea unor fapte bune pe care le facem tot anul, nu doar singura fapta buna din an!

Leave a Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed