Muncim cu pasiune, nu din pasiune

May 22, 2013 by

Muncim cu pasiune, nu din pasiune

Am auzit ieri o discutie despre cum o persoana sustinea sus si tare ca ea munceste din pasiune, nu pentru bani precum colegii ei. Am citit de curand un sondaj care spune ca  32% dintre romani muncesc din pasiune, nu pentru salariu. Intrucat am auzit aceasta afirmatie de atat de multe ori,  imi tot pun aceeasi intrebare: oare oamenii care afirma acest lucru isi platesc intretinerea cu pasiunea sau cand se duc la  piata sa cumpere rosii spun “stati putin ca nu am bani, dar va platesc cu putina pasiune?” Afirmatiile acestea mi se par cel putin absurde si va explic mai jos de ce. Am auzit salariati din mediul ONG care spun ca ei muncesc din pasiune, nu ca noi, cei din companii, care muncim pentru bani.

Cand cineva imi spune ca munceste din pasiune, nu pentru bani, il intreb daca munceste gratis, adica fara sa primeasca salariu? Daca nu primesti salariu si faci acest lucru pro bono, pentru ca esti pasionat, sa spunem ca esti mai credibil. In caz contrar, poti cel mult sa fii considerat ipocrit.

Nu vreau sa ma intelegeti gresit. Nu cred ca oamenii ar trebui sa munceasca doar pentru bani si sunt sigura ca persoanele care sunt motivate doar de bani nu vor reusi niciodata sa aiba rezultate remarcabile. Doar cei pasionati de munca lor isi ating potentialul maxium si ajung acolo unde-si doresc. Nu inteleg, insa, de ce exista aceasta tendinta de a demoniza banii, de ce oamenii simt nevoia sa spuna ca lucreaza din pasiune, de ce e la moda sa spui acest lucru.  Veti remarca acest lucru la interviurile de angajare. Tinerii se inghesuie sa spuna, care mai de care, cat de mult isi doresc ei sa munceasca si cat de putin important e salariul. Normal ca, la inceput, esti interesat sa capeti cat mai multa experienta, sa te dezvolti profesional, iar salariul e undeva pe un loc mai putin important. Insa, cu toate acestea, nu vei fi perceput ca o persoana sincera daca spui la interviu ca tu lucrezi din pasiune si nu te intereseaza situatia financiara. Daca ar fi asa, ai putea sa optezi pentru un stagiu de practica neplatit,nu? Fiti atenti la ceea ce spuneti in cadrul unui interviu pentru ca veti fi perceput intr-un anumit fel! Angajatorii apreciaza oamenii onesti, pasionati de munca lor, dornici sa se autodepaseasca, nu oamenii care se aliniaza valului si spun ceea ce cred ei ca “da bine”.

Cred ca absolut toti oamenii muncesc pentru a castiga bani si a-si asigura cele necesare. De asemenea, mai cred, ca noi toti ar trebui sa facem ceea ce ne place cu adevarat, sa punem pasiune in munca noastra, sa ne dorim sa ne dezvoltam personal si profesional. Fiti sinceri cu voi si cu cei din jurul vostru, nu demonizati banii, dar nici nu va cautati motivatia in ei pentru ca rareori o veti gasi acolo. Mi s-a intamplat sa renunt la un job usurel, cu un salariu ok, pentru un job mult mai stresant, pe un salariu mult mai mic, dar care-mi oferea mai multa satisfactie profesionala intrucat faceam ceea ce-mi placea. Oricat de mare va fi salariul vostru, daca nu munciti cu pasiune si nu va place ceea ce veti face, la un moment dat veti renunta pentru ca nu va veti mai simti motivat sa mergeti la serviciu.

In final, nu va laudati ca munciti din pasiune, ci munciti cu pasiune, indiferent de ceea ce faceti!

 

2 Comments

 1. Mariana Tilica

  Ma iertati ca va deranjez,vin cu rugamintea la d-voastra sa publicati un articol umanitar despre copilul meu.Singura mea speranta sunteti d-voastra.Toate detaliile despre copilul meu le gasiti pe blogul umanitar:
  http://dorintilica.blogspot.ro/ .
  Va multumesc anticipat!
  Va rog frumos sa-mi dati un raspuns daca puteti publica articolul de care v-am rugat la adresa de e-mail tilicamariana@yahoo.com

  • Claudia

   Cu mare drag, doamna, si in plus voi incerca sa va ajut cu mai mult de atat, dar va voi contacta pe email.

Leave a Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed