Nu putem invata daca ramanem prinsi in povestea noastra

Apr 12, 2013 by

Nu putem invata daca ramanem prinsi in povestea noastra

Am fost recent la un curs de scriere de proiecte pentru tineri. Acolo am intalnit oameni minunati din mediul non-guvernamental si educational. Lectorii ne-au ajutat sa ne insusim o multime de informatii noi si ne-au calauzit catre mai buna intelegere a unor concepte si idei care pana atunci pareau fara sens.

Am remarcat insa la acest curs, ca si la altele la care am mai participat, ca principala problema care apare in educatia non-formala este lipsa de deschidere a oamenilor, incapacitatea de a iesi din povestea lor si a incerca sa vada si povestea celorlati. Cu totii eram atat de atasati de “ideile” noastre incat ne-a fost destul de greu sa ajungem la un numitor comun. Toti vroiam sa facem proiecte folosind ideile noastre de proiect sau proiecte anterioare in care am fost implicati. Una dintre colege a fost chiar revoltata ca nu am lucrat pe ideea ei de proiect si a trebuit sa lucreze pe o idee complet noua, motiv pentru care a renuntat sa mai participe la urmatoarea sesiune de curs.

Scopul educatiei nonformale este sa ne scoata din cadrul nostru obisnuit, sa ne invete metode noi, sa ne ajute sa ne descoperim potentialul, sa privim temele abordate si din alte perspective. Nu vom putea face acest lucru daca ramanem inchisi in propria noastra poveste, proprile noastre idei, in zona noastra de confort. Trebuie sa iesim de acolo, sa acceptam si alte pareri, sa intelegem si metodele altora si, poate, daca le consideram eficiente, sa le aplicam.

Am constatat ca oamenii care lucreaza in sistemul educational clasic sunt mai reticenti, comparativ cu ceilalti, fata de metodele de educatie non-formala. Energizerele sau exercitiile specifice, nonformale, par mai degraba joaca de copii pentru ei si, cu greu, reusesc sa le inteleaga scopul.

Consider ca educatia nonformala este mult mai eficienta decat cea formala, insa e important ca participantul sa fie deschis, sa-si dea silinta, sa se implice in activitatile respective si cu siguranta va observa rezultatele. Daca mergem la un curs pentru a fi reticenti, pentru a critica metodele trainerului sau a ne impune punctul de vedere, ideile, pierdem timpul degeaba. Mai bine stam acasa si astfel evitam  sa ii incurcam pe altii care chiar vor sa invete ceva si au deschiderea sa faca acest lucru.

 

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed