Povestea unui mulțumesc din 41

Jul 23, 2015 by

Povestea unui mulțumesc din 41

“Multumesc domnișoară, vă mulțumesc din suflet” și s-a uitat la mine cu o privire care mi-a ajuns în inimă și a încălzit-o cu mult peste cele 36 de grade Celsius de afară. Un mulțumesc din suflet, spus cu toată fața și cu o privire plină de blândețe. Am murmurat un cu placere ușor șocată, mirată, incapabilă să îmi exprim emoțiile într-un mod atât de simplu și frumos cum a făcut-o doamna care avea peste 70 de ani și căreia i-am cedat locul în tramvai.

M-am gândit la întâmplarea asta câteva minute bune, mai ales că mergeam să văd Inside Out, un film despre emoții, culmea. Mi-am adus aminte că mi s-a mai întâmplat să mă șocheze cuvântul mulțumesc de mai multe ori în viață. Cuvântul acesta are ceva magie în el, vă spun eu!

Eram la o prezentare  în fața unor copii dintr-un sat uitat de lume, în Călărași, acum câțiva ani, iar la finalul ei a venit o fetiță la mine să-mi mulțumească, din proprie initiativă. Învățătoarea speriată a venit repede lângă noi să vadă ce voia să îmi spună fetița, să nu cumva să spună vreo prostie.

Fetița, în schimb, s-a uitat încrezătoare  la mine zâmbind și mi-a spus următorul lucru: vreau să vă mulțumesc foarte mult pentru că ați venit astăzi la noi și ne-ați vorbit atât de frumos, ne-ați împărtășit din cunoștințele dumneavoastră și mi-a dat o floare din grădina școlii. Vreau să merg la Oxford să studiez și m-am bucurat că ne-ați vorbit azi de Europa.  Învățătoarea s-a uitat foarte mirată la mine și voia să vadă ce zic: eu eram șocată și cu lacrimi în ochi. Fetița aia de 1.40 m, cu ochii mari, verzi, pătrunzători m-a lăsat fără replică ( mi se întâmplă rar acest lucru cu adulții) și tot ce reușea creierul meu de adult să-mi transmită era spune și tu ceva, nu plânge!  Așa că am făcut ceea ce am simțit, am îmbrățișat-o și am rugat-o să îmi trimită un suvenir de la Oxford când intră la facultate.

Am învățat de atunci că mulțumesc e mai mult decât un cuvânt atunci când îl spui din suflet. Am mai învățat că emoția pe care o pui într-un mulțumesc transmite mai mult decât orice altceva, iar emoția aceasta e în tine, nu o înveți la cursurile de comunicare, nu o citești în cărțile de dezvoltare personală.

Știu că suntem de mici învățați să spunem mulțumesc din politețe, dar haideți să învățăm să-l spunem din inimă, cu inima.

Așa că vă mulțumesc!

2 Comments

  1. Mioara Vlad

    E minunat cand simtim magia unor cuvinte simple mai ales cand lumea in care traim pare o jungla. Magia asta ne da speranta si este superb cand e impartasita. Nu te opri !

    • Claudia

      Pana la urma, avem de ales, eu vad ambele parti ale paharului, dar am decis sa o impartasesc pe cea din care consider ca am avut de invatat si mi-a fost mai utila. Cu siguranta nu ma voi opri. Te imbratisez cu drag!

Leave a Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed