Puterea de a renunta la proiecte

Feb 24, 2013 by

Puterea de a renunta la proiecte

Suntem in fiecare zi implicati intr-o multime de activitati, proiecte. Tot mai des ne plangem ca nu mai avem timp de nimic si sentimentul de vinovatie ca n-am terminat ce era pe to do list apare tot mai des si se transforma usor, dar sigur, in cel mai bun prieten. Incepem astfel sa neglijam aspecte importante din viata noastra cum ar fi odihna, relaxarea, familia, prietenii, iar acest lucru are consecinte directe asupra sanatatii noastre.

M-am simtit de foarte multe ori vinovata ca nu reusesc sa termin ce mi-am propus, ba chiar si atunci cand ma odihneam sau ma relaxam, in timpul meu liber, aparea sentimentul de vinovatie ca pierd timpul in loc sa mai bifez cate una alta de pe lista cu actiuni de realizat. Am tot trait cu sentimentul acesta, cautand o solutie sa am mai mult timp la dispozitie si sa reusesc sa fac tot ceea ce mi-am propus, singurul lucru pe care am reusit sa-l fac a fost, insa, sa ma obosesc foarte tare, sa ajung aproape de epuizare.

Atunci mi-am dat seama ca nu timpul era problema, ci eu, obiectivele pe care mi le setasem si entuziasmul care m-a facut sa ma arunc, cu capul inainte, intr-o multime de proiecte interesante, fara sa tin cont de limitele mele fizice si psihice. Probabil ca si voua vi s-a intamplat sa va vina tot felul de idei, sa va umpleti de adrenalina si sa simtiti ca puteti sa le duceti la bun sfarsit. Iar apoi, sa vina alte idei, sa aderati imediat la ele, manati fiind de firea voastra activa si de entuziasm. Iar, in final, sa va treziti cu prea multe proiecte pe cap, sa va simtiti presati de ele si sa nu fiti capabili sa renuntati la niciunul, pentru ca voi credeati in fiecare si erati deja atasati de ideea fiecaruia in parte.

Dar, din pacate, trebuie sa luam decizia finala: sa renuntam. Trebuie sa invatam sa ne acceptam limitele fizice si sa ne setam obiective clare. Daca ne aruncam intr-o mie de directii, nu vom reusi decat sa ne risipim energia si efortul si sa ne alimentam frustrarile. Stiu ca nu e usor, si eu ma aflu in plin proces de “resetare” a obiectivelor, si-mi este foarte greu sa renunt la niste proiecte in care cred cu adevarat. Trebuie  sa fim realisti si sa ne dam seama ca cea mai buna cale spre a fi eficienti, spre a obtine ceea ce ne dorim, e sa ne setam 2-3 obiective maximum si sa ne concentram pe ele.

In final, cu parere de rau, va trebui sa-mi iau la revedere de la niste iniative frumoase, in care am crezut si inca mai cred, si va incurajez si pe voi sa faceti acelasi lucru. E bine sa invatam cateodata sa renuntam, sa ne temperam entuziasmul, fara sa privim acest lucru care pe un esec, ci ca pe o victorie. O victorie care ne permite sa ne indeplinim obiectivele si sa ne bucuram de lucrurile care conteaza cu adevarat.

4 Comments

 1. Da, este nevoie de multa vointa pentru a renunta. Dar trebuie, ai perfecta dreptate! Ramane, insa, speranta. Se spune ca daca nu ai reusit sa iti realizezi un anume proiect, inseamna ca nu i-a venit inca timpul. Ideea, entuziasmul initial, raman in noi si lucreaza in continuare. Pe de alta parte lucreaza un proces de selectie care le va scoate din nou in actualitate pe cele cu adevarat bune. Trebuie sa invatam a renunta dar trebuie sa ne pastram entuziasmul si sperantele …si o anumita ingaduinta pentru noi insine.

  • Claudia

   Total de acord, e nevoie de vointa pentru a renunta si de multa ingaduinta!

 2. Marius Sica

  Echilibrul este un lucru foarte greu de menţinut. Mai ales dacă nu ai o echipă echilibrată lângă tine.

 3. Dragos

  Amin!

Leave a Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed