Sa nu lasam starea de spirit proasta sa comunice pentru noi

May 27, 2013 by

Sa nu lasam starea de spirit proasta sa comunice pentru noi

Daca tot a  plouat in ultimele zile ca in poeziile lui Bacovia si mai ca ne-au cuprins angoasa si spleen-ul pe toti, ma gandesc sa abordam astazi un subiect in ton cu vremea de afara: starea de spirit proasta. Ni se intampla tuturor, unor mai des, altora mai rar, altii par ca s-au nascut cu ea. Cert este ca pe nimeni nu iarta. La mine se vede foarte usor cand am o stare de spirit negativa: vorbesc mai putin, spre deloc. Oamenii care ma cunosc stiu ca sunt tot timpul cu gura pana la urechi si vorbesc foarte mult, astfel ca isi dau seama ca ceva e in neregula si ma intreaba daca sunt suparata. De obicei, spun ca n-am nimic si evit sa comentez. Partea buna e ca imi revin destul de repede si rareori sunt prost dispusa o zi intreaga.

Am intalnit, insa, tot felul de oameni. Am interactionat cu persoane pe care starea de spirit le domina si comunica pentru ele. Aveam un vecin care trecea pe langa mine ca si cum n-as exista cand il salutam si, atunci, imi dadeam seama ca are o zi mai proasta. Sau profesori care veneau la scoala, tranteau catalogul pe catedra si ne dadeau lucrare de control. De cele mai multe ori simtim cand oamenii sunt prost dispusi si, cumva, ii iertam pentru lucrurile nepoliticoase pe care le fac.

Eu, insa, nu fac parte din aceasta categorie. Mi se pare ca educatia si bunul simt le avem indiferent daca suntem obositi sau nu, plictisiti sau nu, prost dispusi sau nu. Poate ca am o zi proasta, ma doare capul, mi-a murit pisica, mi s-a stricat laptopul, am pierdut tot proiectul la care am lucrat intreaga noapte etc etc, acestea nu sunt motive pentru a ma purta necuviincios cu ceilalti. Indiferent cat de obosita sau suparata sunt, imi salut vecinii si colegii si le zambesc, raspund unui salut daca cineva ma saluta, ii multumesc vanzatorului de la magazin cand cumpar ceva, nu ma uit urat la oameni fara motiv si incerc sa-mi controlez orice posibila reactie negativa pe care as avea-o. In caz ca-mi scapa ceva nepotrivit, imi cer scuze si ma revansez.

Nu uitati ca oamenilor nu le pasa de starea noastra de spirit. Nu-i intereseaza daca am dormit sau nu bine, daca ne doare sau nu ceva, pe ei ii intereseaza doar cum ne purtam cu ei. Nu lasati starea de spirit sa comunice cu cei din jurul vostru pentru ca exista sanse foarte mari sa iscati conflicte nedorite sau sa va faceti o imagine negativa. Iar daca lucram in companii de prestari servicii, niciodata nu trebuie sa le aratam clientilor care e starea noastra de spirit. Tot timpul trebuie sa fim profesionisti, prompti si sa zambim, indiferent de modul in care ne simtim.

 

 

 

Leave a Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed