Viata fara poezie…e pustie!

Sep 17, 2013 by

Viata fara poezie…e pustie!

Ma asez pe scaun. Langa mine, o doamna mananca tacticos un covrig. Sunt cu telefonul in mana, pe Facebook. In geanta am cartea cu Osho, din care mai am de citit un sfert. N-am chef sa citesc nimic spiritual, asa ca stau cu nasul in reteaua de socializare. Doamna de langa mine, scoate o carte si incepe sa citeasca. Observ acest lucru cu coada ochiului, dar nu ma uit la ea. Mi se pare ca aud pe cineva murmurand ceva. Wow, saraca de mine, chiar sunt obosita! Murmurul se aude tot mai tare?! Hmm, ceva e in neregula cu mine sau… ma uit la doamna de langa mine si-mi arunc ochii in cartea ei: citea poezii sau, mai bine zis, murmura poezii.

Zambesc si imi aduc aminte ca Melania mi-a zis la cursul de dictie sa citesc poezie cu voce tare pentru a scapa de probleme. Oare si doamna sa fi mers la cursul Melaniei? O analizez discret si observ ca recita in soapta. Citea cu atat de mare interes poeziile incat era absorbita complet de lumea lor. Ion Pillat. Nichita Stanescu. Oare ce carte de poezii are? Cum s-o numi? Inevitabil ma trezesc ca citesc si eu vreo 2 strofe dintr-o poezie.

Zambesc din nou si decid sa nu-mi mai bag nasul in cartea femeii. As putea sa merg acasa si sa citesc si eu o carte de poezii. Dar nu mi-au placut niciodata prea mult. Poate doar romantismul lui Eminescu sa ma fi lovit candva. Si nici Bacovia nu-mi era strain. Arghezi si Toparceanu imi placeau cand eram mica, iar cu Nichita Stanescu ma luptam prin liceu. Imi zboara gandurile si-mi amintesc cum am luat eu un 10 la romana, la poezia “Oda-n metru antic”, despre care nu stiam nimic, doar pentru ca am spus ca-mi place foarte mult primul vers. Si ghiciti de ce am luat 10? Pentru ca si lui Nichita Stanescu ii placea acelasi vers, zicea profu’. Ce mai, geniile gandesc la fel!

Sunt trezita din reverie cand doamna isi inchide in graba cartea, se ridica brusc, il impinge pe domnul din fata ei si se grabeste sa coboare. S-a dus poezia! A inghitit-o agitatia! Ma duc acasa si citesc “Pe langa plopii fara sot”. Zambesc, am avut o seara placuta!

 

Leave a Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed