Zaharul ca metafora

Sep 6, 2013 by

Zaharul ca metafora

Traim in epoca in care suntem bombardati din toate partile cu informatii despre cum putem atinge succesul, cum putem fi mai fericiti, mai sanatosi, mai frumosi, mai destepti….. mai…mai….mai.

Citim zeci de carti cu titluri motivationale, participam la conferinte si suntem dispusi, ca de maine, sa ne schimbam viata. Ce se intampla insa cu maine? El se tot indeparteaza, mai ceva ca o zi de luni cand trebuie sa incepi o dieta.

Ma bucur sa cunosc oameni interesati de dezvoltarea lor, dar totusi ma intristez cand observ ca foarte multi cred ca aceasta e solutia: sa citesti multe carti si sa mergi la multe conferinte si, brusc, “te-ai dezvoltat personal”.

Acum ceva vreme mi-am propus sa nu mananc nimic dulce timp de o luna. Am vrut sa-mi demonstrez mie ca pot sa fac acest lucru, desi ciocolata a fost nelipsita din peisaj cam tot timpul. Am reusit sa fac acest lucru, ba chiar dupa vreo doua saptamani nu mai simteam nici macar pofta. Aveam un obiectiv si l-am indeplinit. Tot primeam intrebari ” de ce faci asta?” sau “de ce vrei sa slabesti, ca nu esti grasa?” sau “incurajari” de genul “eu n-as putea sa fac asta” sau ” nu e normal sa nu mananci zahar, organismul are nevoie”.  De ce am insistat cu “luna fara zahar?” Pentru ca zaharul era metafora pentru orice obiectiv al meu. Daca reusesc sa fac asta, atunci pot reusi orice, daca imi propun. Mi-am dat seama, ulterior, ca daca faci anumite lucruri constant, zilnic, iti intra in reflex. Dupa doua saptamani fara niciun pic de zahar dispare “pofta”, ea fiind cea care ne face sa intram cu totul intr-o cutie cu bomboane, nu glicemia scazuta pe care o folosim noi, fetele, ca pretext.

Fiecare din noi poate sa faca orice isi propune, trebuie doar sa aiba o motivatie suficient de puternica, sa-si doreasca sa faca acel lucru cu adevarat. Regula reusitei este sa-ti propui obiective pentru tine, nu pentru mama, tata, sot, sotie, copil, catel, purcel. Daca este realmente obiectivul tau, si nu e indus de altii, sigur vei fi suficient de motivat pentru a reusi.  Si tine minte: cititul cartilor despre dieta nu te face Naomi Campbell, la fel cum discursurile motivationale nu te transforma intr-o persoana increzatoare in ea si optimista. Doar tu esti cel care poate face ceva, restul sunt instrumente utile, dar nu suficiente!

Leave a Reply

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinCheck Our Feed